Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ομάδα Δεύτερη
Δείτε μια συνοπτική παρουσίαση των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία μας ενημερώνει για το ποιοι είναι αυτοί οι οργανισμοί και τι έργο επιτελούν. Την παρουσίαση τη δημιούργησαν οι μαθητές :
Άκης Ταχματζίδης
Ιωάννα Τσελεκίδου
Κώστας Τσιβιτσιάρης
Κώστας Χατζηανδρέου
Φωτεινή Χριστοφορίδου
Οργανώσετε μια συζήτηση "στρογγυλής τραπέζης" με θέμα : «Ο ΟΗΕ είναι ο μόνος παγκόσμιος θεσμικός προστάτης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πόσο καλά ανταποκρίνεται στο ρόλο αυτό; Ποια εμπόδια συναντάει στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;»
Ανταποκρίνεται ο ΟΗΕ στο ρόλο του;
Ο ΟΗΕ στις μέρες μας θεωρείται ο μόνος παγκοσμίως θεσμικός προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανταποκρίνεται, όμως πλήρως στο ρόλο αυτό; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι εμποδίζουν την ορθή λειτουργία του.
Ο ρόλος του ΟΗΕ είναι πολυδιάστατος. Αρχικά, αναλαμβάνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν πληγεί από καταστροφές. Παράλληλα, μέσω διαφόρων ερευνών που δημιουργεί προσπαθεί να διασφαλίσει την τάξη και να ανακαλύψει τα ποικίλα προβλήματα που υπάρχουν στους τόπους που είναι υπό την εποπτεία του.
Ωστόσο, όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα του ΟΗΕ.    Ο οργανισμός αυτός συναντάει κάποια εμπόδια που αναστέλλουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αίτιο αυτής της αναποτελεσματικότητας αποτελεί το ότι δεν έχει την κατάλληλη δύναμη στις τοπικές κοινωνίες και κράτη μιας και ασκεί ρόλο εποπτικό και όχι ενεργητικό. Αυτό σημαίνει ότι διάφορες παρανομίες που συμβαίνουν δεν τις καταδιώκει και οι θύτες παραμένουν ατιμώρητοι ενώ τα δικαιώματα των θυμάτων καταπατώνται.
Ένας ακόμη λόγος που περιορίζει τη λειτουργία του ΟΗΕ είναι η επίδραση των ισχυρών σ’ αυτά. Υπάρχουν συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων και ισχυρών που υπηρετούνται σε μεγάλο βαθμό. Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη αλαζονικής συμπεριφοράς των ανώτερων διοικητικών στελεχών που ενεργούν σ’ αυτόν.
Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συχνό φαινόμενο στην κοινωνία μας. Η αναποτελεσματικότητα του ΟΗΕ ενισχύει το φαινόμενο αυτό. Γι’ αυτό θα πρέπει και να ισχυροποιηθεί ο ρόλος του. Με την ανάδειξη του σε κυρίαρχο όργανο και με διάφορες μεταρρυθμίσεις στη δομή του μπορεί να επιτευχθεί το παραπάνω. Μόνο τότε θα συμβάλλει πραγματικά  στην άμβλυνση του φαινόμενου αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου