Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

 Ομάδα Πρώτη
Δείτε μία συνοπτική παρουσίαση της διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τα 30 άρθρα της  που τη δημιούργησε η 1η ομάδα που απαρτίζεται από τους :
Μαρία Τσελεκίδου
Βαγγέλης Τσομπάνης
Γιάννης Χατζηιωαννίδης
Έμυ Χοτζούδη
Γιάννης Χίτζιος

Αφού μελετήσετε τα άρθρα της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οργανώσετε μια συζήτηση "στρογγυλής τραπέζης" με θέμα : «παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Ανθρώπινα δικαιώματα και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Ο σεβασμός στον άνθρωπο και στα δικαιώματά του είναι ζήτημα ανθρωπιστικής και όχι τεχνοκρατικής προσέγγισης της ζωής. Η καθολίκευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προϋποθέτει ανθρώπους με πνευματικά, ηθικά και ψυχικά εφόδια οι οποίοι δεν ζουν παθητικά και συνειδητοποιούν την ευθύνη του ρόλου τους. Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εποχή μας.
Αρχικά, αξιοσημείωτο είναι να αναφερθεί ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κατ’ εξοχήν σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Μια μειονότητα που συγκαταλέγεται σ’ αυτές είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Κατ’ αρχάς, όσον αφορά, το γυναικείο φύλο, δεν είναι λίγα τα περιστατικά μωρών που έχουν σκοτωθεί εξαιτίας του θηλυκού τους φύλου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Unicef, κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο βρέφη πεθαίνουν επειδή γεννιούνται κορίτσια. Το γυναικείο φύλο υποτιμάται τόσο πολύ σε σημείο που να θεωρείται τελείως αδύναμο και άχρηστο. Σε τριτοκοσμικές χώρες το φαινόμενο αυτό έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε σημείο που η παραβίαση των δικαιωμάτων των ανθρώπων ν’ αποτελεί συνήθεια.
Δεν πρέπει ωστόσο να αγνοήσουμε την αμέσως επόμενη πιο ευπαθή κοινωνική ομάδα, των παιδιών. Τα παιδιά είναι φύσει και θέσει ανυπεράσπιστα. Εξαιτίας της σωματικής αδυναμίας τους και της χαμηλής και ακαλλιέργητης ακόμα, κρίσης τους, πέφτουν εύκολα θύματα αδίστακτων ανθρώπων που θέλουν να αποκομίσουν κέρδη απ’ αυτά. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που διεξάχθηκε στην Αμερική, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πιο έντονη και ωμή στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που τα παιδιά δεν έχουν κάποιο οικογενειακό στήριγμα ή το στήριγμα αυτό δεν είναι ενημερωμένο αρκετά ώστε να γνωρίζει τα δικαιώματά του.
Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί συνεπώς φαινόμενο που παρατηρείται κατ’ αποκλειστικότητα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι γυναίκες, οι μετανάστες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι λίγες κατηγορίες ανθρώπων οι οποίες «μαρτυρούν» διαφόρων ειδών εκδηλώσεις αυτού του φαινομένου. Με μια πιο ανθρωπιστική προσέγγιση των πραγμάτων και με την υγιή λειτουργία των διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ), ίσως τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνουν και «ανθρώπινα» και «δικαιώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου